Dijital Dönüşüm Odağında Mesleki Eğitim ve iş Dünyası Konferansı Divan Otel Mersin 15 02 2024
“Her ülke mesleki eğitim politikasını kendi özelinde ele almalı”
MTSO tarafından ‘Dijital Dönüşüm Odağında Mesleki Eğitim ve İş Dünyası Uluslararası Konferansı’ düzenlendi. Türkiye ve dünyadaki mesleki eğitimin mevcut durumu masaya yatırılıp dünyadaki uygulamalardan verilen örneklerle bu alanda geliştirilen politikalar değerlendirildi. Geleceğe dair yapılması gerekenlere ışık tutuldu. Her ülkenin ihtiyaçlarına göre kendi özelinde eğitim politikası üretmesi gerektiği vurgulanan konferansta bu dönüşüm yapılırken odak noktasına dijital dönüşüm ve yeşil dönüşümün yerleştirilmesi gerektiği vurgulandı. Dijital dönüşümle ihtiyaçlar değişse de iş dünyasında vasıflı insan gücüne duyulan ihtiyacın değişmeyeceği dile getirilen konferansta önümüzdeki süreçte teknik becerilerden çok öğrencilerde yaratıcı ve eleştirel düşünebilme gibi farklı yetkinliklerin daha çok aranacağı ifade edildi
“İş dünyasının ihtiyaçları meslek liselerine entegre ediliyor”
Dijital dönüşümün artması sonrası iş dünyasının değişen ihtiyaçlarına daha hızlı çözümler üretebilmek hedefiyle düzenlenen konferans iki oturumda gerçekleşti. İlk oturumun konuşmacıları Konstanz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Oksana Melnyk, Avrupa Eğitim Vakfı Politika Danışma ve AB Programlama Birimi Başkanı Georgios Zisimos, WorldSkills İnternatiol’da Beceri Yarışması Yöneticisi Sasa Simovic ile Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Faruk Yahşi oldu. Melnyk gelişmekte olan ülkelerin mesleki eğitim sistemlerinde uluslararası organizasyonlar ve politika oluşumu hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Zisimos dünyada uygulanan eğitim reformları hakkında bilgi verip ülkelerin bu alanda politika oluşturma süreçlerini özetlerken Simovic, mesleki eğitimde endüstri 4.0’ın araçları hakkında bilgilendirme yapıp bu alanda nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktardı. Panelin moderatörlüğünü de üstlenen Yahşi’nin konusu ise dünyada ve Türkiye’deki mesleki eğitim modellerinin karşılaştırılması oldu.
İkinci panelin konuşmacıları ise Avrupa Eğitim Vakfı Kıdemli İnsan Sermayesi Geliştirme Uzmanı Lida Kıta, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Sezai Taşkın ile Mesleki Eğitim ve Öğretim Öğretmeni, Elektrik Elektronik Mühendisi Fatih Cebeci oldu. Kıta sunumunda Türkiye’de mesleki eğitim reformlar, uygulama modelleri hakkında bilgi verirken panelin moderatörlüğünü de üstlenen Taşkın, mühendislik eğitiminde dijital dönüşüme değinip üniversite bünyesinde yürüttükleri uygulamaları anlattı. Son konuşmacı Cebeci ise Endüstri 4.0’ı mesleki eğitim odağında değerlendirerek çalışma hayatına yansımalarını ele aldı.
Durmuş: “Mersin’de bir model ortaya çıkarmak istiyoruz”
Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş ise Türkiye’nin ikinci yüzyılını bugünün gençlerinin oluşturacağını söyledi. Gençlerin dijitale olan yatkınlığını hatırlatan Durmuş, dijital dönüşümün çalışmalara entegre edilmesinin önemine değindi. Mersin’de dünya ekonomileriyle rekabet edebilmek adına iş dünyasıyla eğitim dünyasının güçlü entegrasyonunu sağlayıp bir model ortaya çıkarmak istediklerini kaydeden Durmuş, “Bu anlamda MTSO başkanımızın liderliğinde sektör temsilcilerimizin katkıları ve Milli Eğitim Bakanlığımızın bize sağladığı destekler çerçevesinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Karagöz: “Dijital dönüşüm yeşil dönüşümü de güçlendirmeli”
Dijital dönüşümün insan hayatına hızla girdiğine değinen Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, “Bu dönüşümü hayatımıza yön veren değil hayatımızı kolaylaştıran bir boyuta evirmeliyiz” değerlendirmesini yaptı. Dijital dönüşüm kadar son dönemlerde yeşil dönüşümün gerekliliğinin de kendisini gösterdiğini vurgulayan Karagöz, dijital dönüşümün yeşil dönüşümü güçlendirmesi, ikili dönüşüm sağlanması gerektiğini söyledi. Karagöz şöyle konuştu:
“Dijital dönüşüm üretimden tüketime kadar her kaynağın nasıl etkili kullanılabileceğini bize en üst perdeden anlatan bir dönüşüm olmalı. Bunu nitelikli, eğitimli işgücü ile yapabiliriz. Bu noktadan hareketle mesleki eğitimin dijital dönüşümün de yeşil dönüşümün de ihtiyaçlarını algılayıp ona uygun üretimin karşılanabilmesini hayata geçirmeliyiz. Bunu da nitelikli mesleki ve teknik eğitimle kazandırmaya gayret ediyoruz.”